یکشنبه , اردیبهشت 9 1403

آشنایی با تمامی خطوط راهنمایی و رانندگی

انواع خط کشی ترافیکی طولی

 

مقدمه

حتما انواع مختلف خط کشی‌های ترافیکی طولی و عرضی را در خیابان‌ها و بزرگراه‌های مختلف مشاهده کرده‌اید این خطوط جزو مهم‌ترین علائم راهنمایی و رانندگی هستند که هدف از کشیدن و استفاده از آن‌ها افزایش ایمنی معابر برای عبور وسیله نقلیه و عابران پیاده است.

همچنین این خطوط سبب حرکت منظم وسایل نقلیه در خیابان‌ها شده و انواع مختلفی جهت مطلع کردن افراد سواره و پیاده درباره قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی دارد که در این مقاله انواع خط کشی ترافیکی طولی را بررسی خواهیم کرد.

به خطوطی که در امتداد مسیر حرکت خودرو‌ها وجود دارند خط کشی ترافیکی طولی می‌گویند. این نوع خط کشی‌ها معمولا برای وسایل نقلیه به کار می‌رود و هدف از کشیدن آن‌ها در خیابان یا بزرگراه‌ها جدا کردن مسیر حرکت وسایل نقلیه که در جهت مخالف یکدیگر حرکت می‌کنند است همچنین این خطوط به حرکت خودرو‌ها نظم داده و حریم وسایل نقلیه مختلف را در مسیری که پیش رو دارند مشخص می‌کند.

 

اندازه خط کشی‌های ترافیکی طولی چگونه تعیین می‌شود؟

با توجه به منطقه شهری یا بین شهری که خطوط در آن رسم می‌شود پهنا و عرض خط کشی‌های ترافیکی طولی و فاصله میان آن‌ها در خطوط منقطع متفاوت است و هر چقدر درجه را بالاتر باشد عرض خطوط ترافیکی و فاصله میان خطوط منقطع و نقطه‌چین شده افزایش خواهد یافت تا میزان توجه رانندگان به اطراف خود یا علائم راهنمایی و رانندگی را در مناطق مسکونی یا غیر مسکونی به خود جلب کند.

مطالب مرتبط:  آموزش بنزین زدن به موتور سیکلت

برای مثال طبق قوانین راهنمایی و رانندگی در صورت استفاده از خطوط طولی منقطع برای مطلع کردن رانندگان و وسایل عبوری از آن مسیر طول خطوط کشیده شده باید بیشتر از فاصله خالی بین دو خط طولی باشد به گونه‌ای که طول خطوط پر 2 تا 3 برابر فواصل خالی تعیین شود.

 

انواع خط کشی ترافیکی طولی و کاربرد آن‌ها

بر اساس آیین نامه ایمنی راه‌های کشور و کتاب راهنمای تجهیزات کنترل ترافیک و کنوانسیون عبور و مرور جاده‌ای MUTCD انواع خط کشی ترافیکی طولی بر اساس الگوی مشخص خود به 7 دسته مجزا تقسیم می‌شوند. این دسته‌بندی شامل موارد زیر است:

  1. خط کشی ترافیکی منقطع سفید

خط کشی‌های منقطع سفید حریم حرکتی خودرو‌ها را در یک راستا مشخص کرده تا دیگر ماشین‌های هم جهت یا خلاف جهت مرز حرکت خود را ببینند و سایر وسایل نقلیه نیز این حریم را رعایت کنند.

خطوط منقطع معمولا در بزرگراه‌ها و آزادراه‌ها رسم شده و از یک خط معمولی تشکیل شده که قسمت‌هایی از آن در فواصل معین خالی و پاک شده است. بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی در خیابان‌ها و جاده‌هایی که از این خط به عنوان محور و جدا کننده راه‌ها استفاده می‌شود سبقت و دور زدن در جاده‌های شهری با رعایت قوانین و دقت لازم مجاز است.

خط کشی ترافیکی منقطع سفید

  1. خط کشی ترافیکی ممتد سفید

وجود خط ممتد سفید در جاده‌ها نشانه حرکت ترافیکی در طرفین آن خط در یک جهت یا دو جهت مخالف است. همچنین از این خط هنگام نزدیک شدن به به موانعی که ممکن است در جاده وجود داشته باشید نیز استفاده می‌شود تا به رانندگان هشدار دهد که مانعی وجود دارد که باید از سمت راست آن‌ها با احتیاط عبور کرد زیرا بر اساس قوانین رانندگان مجاز به عبور از این خط نبوده و همچنین اجازه سبقت گرفتن و دور زدن را نخواهند داشت.

مطالب مرتبط:  آموزش رانندگی (مبتدی تا حرفه ای) (از صفر تا صد) (آسان)

خط کشی ترافیكی ممتد سفید

  1. خط کشی ترافیکی ممتد دوتایی سفید

خط کشی ممتد دوتایی سفید در مسیرهایی رسم می‌شود که دو جریان ترافیکی در خلاف جهت یکدیگر حرکت می‌کنند و رانندگان در هر دو مسیر به هیچ عنوان اجازه قطع کردن این خط را ندارند. همچنین اگر مانعی در مسیر وجود داشته باشد با رسم این نوع خط راننده را متوجه می‌کنند که مانعی وجود دارد که باید از سمت راست آن عبور کنند. از این خط در مسیرهایی که سبقت گرفتن یا دور زدن در آن‌ها از دو طرف ممنوع است استفاده می‌شود.

خط کشی ترافیکی ممتد دوتایی سفید

 

  1. خط کشی ترافیکی یک خط ممتد و یک خط منقطع دوتایی سفید

از این نوع خط کشی معمولا در جاده‌هایی که وسایل نقلیه در دو جریان ترافیکی خلاف جهت هم حرکت می‌کنند کشیده می‌شود و در جاده‌های دو طرفه که دارای دو یا سه خط حرکتی هستند به کار می‌رود. در سمت منقطع این خط کشی راننده مجاز به دور زدن یا سبقت گرفتن است در حالی که در طرف دیگر که خط ممتد سفید وجود دارد راننده به هیچ عنوان اجازه دور زدن یا سبقت گرفتن را ندارد.

خط کشی ترافیكی سفید دوتایی

 

  1. خط کشی ترافیکی منقطع دوتایی سفید

خط کشی منقطع دوتایی سفید نیز در مسیر‌هایی که دو طرفه بوده و وسایل نقلیه در یک جهت در حرکت هستند استفاده می‌شود که در آن سبقت از دو سمت برای رانندگان مجاز است.

خط كشی دوتایی منقطع سفيد

  1. خط کشی ترافیکی ممتد زرد

اگر در یک جاده مسیری وجود داشته باشد که ویژه عبور وسایل نقلیه عمومی نظیر اتوبوس یا تاکسی بوده ولی جهت حرکت سایر ماشین‌ها خلاف جهت جریان داشته باشد از خط ممتد زرد برای مشخص کردن این مسیر استفاده می‌شود. در ضمن سایر وسایل نقلیه حق عبور از این مسیر را نداشته به جز ماشین‌های امدادی نظیر آتش‌نشانی یا آمبولانس که باید در سریع‌ترین زمان به مقصد خود برسند.

خط كشی ممتد زرد

  1. خط کشی ترافیکی منقطع زرد

خط کشی منقطع زرد نیز برای مشخص کردن مسیر وسایل نقلیه عمومی که اتوبوس و تاکسی هستند استفاده می‌شود اما در تقاطع‌ها که یک معبر فرعی برای عبور اتوبوس در نظر گرفته شده است رسم می‌شوند. در صورت وجود این نوع خط وسایل نقلیه شخصی نیز حق عبور و قطع کردن عرضی این خط را دارند.

خط كشی منقطع زرد

منبع : وب سایت آموزشگاه رانندگی سبقت – سوالات آیین نامه https://questions-regulations.com

About مدیریت سایت

عاطفه محمدی، مدیر سایت آموزش رانندگی، با بیش از ده سال سابقه فعالیت در زمینه آموزش رانندگی، یکی از متخصصان و مدرسان برجسته این حوزه است. ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی حمل و نقل هستند و در زمینه آموزش رانندگی، کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر کرده‌اند.

عاطفه محمدی، با انگیزه و اشتیاق فراوان، همواره به دنبال بهبود کیفیت آموزش رانندگی در ایران بوده است. ایشان معتقدند که آموزش رانندگی، یکی از مهم‌ترین آموزش‌هایی است که یک فرد می‌تواند در طول زندگی خود دریافت کند.

سایت آموزش رانندگی، با مدیریت عاطفه محمدی، یکی از منابع معتبر آموزش رانندگی در ایران است. این سایت، با ارائه مطالب آموزشی متنوع و آموزش‌های آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا با آگاهی و مهارت بیشتری، رانندگی را بیاموزند.

عاطفه محمدی، با تلاش و کوشش فراوان، همواره در تلاش است تا سهم خود را در ارتقای سطح فرهنگ رانندگی در ایران ایفا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *