جمعه , اردیبهشت 7 1403

آموزش دنده اتومات (آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک تصویری)

در حال حاضر بسیاری از خودروها اتومات هستند و از گیربکس اتوماتیک به وجود آمده‌اند. برای افرادی که تمایل دارند از این خودروها استفاده کرده و رانندگی با دنده اتومات را تجربه کنند، آموزش اصول و قواعد این کار از اهمیت زیادی برخوردار است.

نکته قابل توجه این است که اصول رانندگی و کلیات آن در ماشین‌های با دنده اتومات تفاوت چندانی با اتومبیل‌های دنده‌ای ندارد. با این حال جزئیاتی وجود دارند که نقش تعیین کننده‌ای در نحوه رانندگی با ماشین اتومات داشته و باید به آن‌ها دقت کافی داشته باشید.

آموزش راهنمای دنده اتومات

آموزش رانندگی با دنده اتومات

در این مقاله آموزش رانندگی با دنده اتومات را ارائه خواهیم داد و نکات لازم در این زمینه را مرور و بررسی خواهیم کرد. اما پیش از آن بهتر است بدانید گیربکس‌های دستی چه تفاوتی با گیربکس‌های اتومات دارند. اگر شما هم در این زمینه با پرسشی روبرو شده و یا دغدغه‌ای دارید با ما همراه باشید.

 

دانلود فیلم آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک (برای دانلود روی لینکهای زیر کلیک کنید)

دانلود فیلم اول

دانلود فیلم دوم

دانلود فیلم سوم

 

گیربکس دستی و گیربکس اتومات

رانندگی در خیابان‌های شلوغ دغدغه‌های فراوانی را به وجود می‌آورد. به ویژه برای افرادی که مجبورند ساعات زیادی را در طول یک روز به رانندگی در شلوغی‌ها اختصاص دهند. در چنین شرایطی استفاده از اتومبیل‌های دنده‌ای مناسب به نظر نمی‌رسد و بهتر است نحوه رانندگی با ماشین اتومات را آموزش ببینید تا مجبور نباشید به طور مداوم دنده تعویض کنید و پاهایتان را بر روی کلاچ قرار دهید.

در صورتی که اتومبیل شما در چنین شرایطی دنده اتومات باشد با خیالی آسوده رانندگی خواهید کرد و با وارد شدن به حجم بالای ترافیک نیز استرس و دغدغه‌ای به خود راه نخواهید داد. همان‌طور که می‌دانید موتور اتومبیل‌ها قادر به تامین نیروی اصلی آن هستند. اما به منظور انتقال این نیرو به چرخ‌ها به گیربکس نیاز پیدا خواهند کرد.

در واقع این بخش می‌تواند نیروی مورد نیاز برای حرکت کردن چرخ‌های اتومبیل را تنظیم کند و در اختیارشان قرار دهد. در ماشین‌های دنده‌ای شما می‌توانید فرایند انتقال نیرو از گیربکس به چرخ‌ها را با تعویض و تغییر دنده انجام دهید و از همین طریق هم به تنظیم سرعت و شتاب اتومبیل اقدام کنید.

در حالی که در اتومبیل‌های با گیربکس اتومات نیازی به تنظیم سرعت و شتاب خودرو با کمک دنده و تغییرات آن نخواهید داشت. در این نوع اتومبیل‌ها از کلاچ خبری نیست و شما باید با استفاده از دو پدال رانندگی کنید که به طور حتم بسیار راحت‌تر است.

نحوه رانندگی با ماشین اتومات

همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد در رانندگی با دنده اتومات شما نمی‌توانید به تنظیمات سرعت خودرو و یا شتاب آن دست بزنید. این نوع از اتومبیل‌ها کلاچ و دنده ندارند. پس به تغییر دنده و به صورت همزمان کلاچ گرفتن نیز نیازی نخواهید داشت.

به همین دلیل تمرکز بیشتری بر رانندگی وجود دارد و بهتر می‌توانید فرمان را تحت کنترل خود قرار دهید. شما می‌توانید پس از انجام کارهای اولیه از قبیل تنظیم صندلی و آینه ماشین، کمربند و…. رانندگی با ماشین اتومات را آغاز کنید.

حواستان باشد که پدال سمت راست گاز و پدال سمت چپ ترمز است. ماشین‌های اتومات دارای چهار بخش اصلی هستند. چهار بخشی که می‌توانید آن‌ها را در انواع مختلف این خودروها مشاهده کنید و باید در آموزش رانندگی با دنده اتومات با آن‌ها آشنا شوید.

این علائم و بخش‌ها در قسمت کنسول و محل صفحه دسته دنده به چشم می‌خورند. در ادامه به معرفی این بخش‌ها و عملکردشان خواهیم پرداخت.

 

رانندگی با دنده اتومات

1-حالت پارک Park (P)

حالت P موجود در ماشین‌های اتومات در واقع همان حالت پارک است. اگر دنده اتومبیل را بر روی این حالت قرار دهید دیگر قادر به تکان دادن خودرو نخواهید بود. پس با قرار دادن ماشین بر روی این حالت به آن گاز ندهید. چراکه حرکتی نخواهد داشت.

مطالب مرتبط:  نقطه کور خودرو چیست؟ (توضیحات کامل)

حواستان به این نکته هم باشد که ماشین‌های دنده‌ای وقتی به طور کامل بدون حرکت می‌شوند که پس از ترمزگیری، ماشین در حالت خلاصی به سر برد. در حالی که برای حرکت نکردن ماشین دنده اتومات تنها قرار دادن آن بر روی حالت P کفایت می‌کند.

 

آموزش رانندگی با دنده اتومات

2-حالت برگشت به عقب Reverse (R)

اگر در هنگام آموزش رانندگی با دنده اتومات با دکمه ریورس برخورد داشتید بدانید که این حالت همان بازگشت به عقب و یا دنده عقب در خودروهای دنده‌ای است. پس اگر می‌خواهید این اتومبیل‌ها را به عقب حرکت دهید دنده را بر روی حالت R بگذارید و پاهایتان را از روی ترمز بردارید تا اتومبیل به سمت عقب حرکت کند.

 

نحوه رانندگی با ماشین اتومات

3-حالت دنده خلاص Neutral (N)

یکی از مهمترین مواردی که باید در نحوه رانندگی با ماشین اتومات به آن دقت داشته و با آن آشنا شوید، حالت دنده خلاص است. در حقیقت این دنده به حالتی اشاره دارد که در آن در هر سرعتی که اتومبیل واقع شده باشد وضعیت آن در همان سرعت حفظ خواهد شد.

شاید در هنگام آموزش رانندگی با دنده اتومات با این پرسش روبرو شوید که دنده n و یا دنده خلاص چه کاربردی در ماشین‌های اتومات داشته و چگونه مورد استفاده قرار می‌گیرد؟.

در پاسخ به این پرسش باید گفت در مواقعی که شما پشت چراغ قرمز می‌ایستید لازم است حتماً دنده را بر روی حالت n قرار دهید. سپس دستی را بکشید.

از سوی دیگر در هر موقعیتی که تمایل دارید اتومبیل خود را پارک کنید نیز می‌توانید پس از ترمز کردن دنده را بر روی حالت n قرار دهید. بعد از آن دستی را کشیده و دنده را بر روی حالت P تنظیم کنید.

 

ماشین دنده اتومات

4-حالت حرکت Drive (D)

حالت حرکت اتومبیل Drive که بنا به اختصار با حرف D مشخص شده همان‌طور که از نامش نیز برمی‌آید، مخصوص حرکت کردن است. در مواقعی که تمایل دارید ماشین را راه بیندازید باید دنده بر روی این حالت تنظیم شود. پس در ابتدا دنده را بر روی حالت D تنظیم کنید.

سپس پای خود را از روی ترمز بردارید تا ماشین راه افتاده و به سمت جلو حرکت کنید. بعضی از ماشین‌های با دنده‌های اتومات بخشی برای دنده دارند. این بخش‌ها با اعداد ۱ و ۲ و ۳ به نمایش درآمده‌اند.

شما می‌توانید با استفاده از آن‌ها تا حدودی سرعت و شتاب خودرو را تنظیم کنید. پس از آشنا شدن با این چهار بخش اصلی می‌توانید آموزش رانندگی با دنده اتومات را آغاز نمایید.

 

رانندگی با ماشین های دنده اتوماتیک

آموزش رانندگی با دنده اتومات

به حرکت درآوردن ماشین

برای به حرکت درآوردن و روشن کردن ماشین با دنده اتومات باید در ابتدا پای خود را بر روی ترمز قرار داده و آن را فشار دهید. پس از آن می‌توانید سوئیچ روشن کردن را بچرخانید. حواستان به این نکته باشد که اگر ماشین را در حالت P قرار نداده باشید، سپس آن را روشن کنید و ترمز هم نگیرید، ماشین حرکت خواهد کرد.

به همین دلیل توصیه می‌شود که پیش از چرخاندن سوئیچ و استارت زدن به بررسی وضعیت و حالت دنده اقدام کنید. بهترین و اصولی‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که پیش از استارت زدن پایتان را بر روی ترمز قرار دهید.

نکته دیگری که باید به آن دقت داشته باشید بررسی وضعیت ترمز دستی است. حواستان باشد که در حالت پارک، ترمز دستی بالا بوده و همین عامل نیز کمک می‌کند تا پس از استارت زدن، ماشین حرکتی رو به جلو نداشته باشد. پس از روشن کردن ماشین باید بدانید که می‌خواهید به سمت جلو حرکت کنید یا به عقب بروید.

اگر تمایل دارید به سمت جلو حرکت کنید باید دنده را بر روی حالت D قرار دهید و برای عقب رفتن آن را بر روی حالت R تنظیم نمایید. سپس پای خود را از روی ترمز بردارید تا ماشین به سمتی که می‌خواهید حرکت کند.

بهتر است پیش از برداشتن پای خود از روی ترمز به بررسی اطراف و ارزیابی وضعیت آینه‌ها اقدام کنید و راهنما زدن را نیز فراموش نکنید. سپس عملیات برداشتن پا از روی ترمز را به راحتی و آرامی به سرانجام برسانید. اگر می‌خواهید سرعت خود را افزایش دهید اندکی پدال گاز را فشار دهید.

اما در حالت دنده عقب نیازی به این کار نیست. چراکه سرعت حرکت به عقب ماشین دنده اتومات مناسب و مطمئن به نظر می‌رسد. برای کاهش دادن سرعت نیز کار چندان دشواری پیش رو نخواهید داشت. تنها اقدامی که باید انجام دهید فشار دادن ترمز است.

مطالب مرتبط:  فوت و فن رانندگی در جاده

برای توقف و یا ایستادن نیز باید همین کار را انجام دهید. دقت کنید که در ماشین دنده اتومات با تغییر دادن دنده‌ها نقشی در کاهش سرعت و شتاب خودرو نخواهید داشت.

 

متوقف ساختن ماشین

ممکن است تمایل داشته باشید ماشین در حال حرکت را متوقف سازید. در این شرایط باید ترمز را فشار دهید تا خودرو به طور کامل متوقف شود. پس از اینکه اتومبیل محل و موقعیت مناسب برای پاک کردن را به دست آورد باید دنده را بر روی حالت n تنظیم کنید.

حالا وقت کشیدن ترمز دستی است. بعد از کشیدن ترمز دستی می‌توانید پای خود را از روی ترمز برداشته و سپس دنده را بر حالت بر روی حالت P قرار دهید. اکنون زمان خاموش کردن ماشین است.

 

نکات لازم برای آموزش رانندگی با دنده اتومات

تا اینجای مقاله متوجه شده‌اید که رانندگی با دنده اتومات از اصول و قواعد خاص خود تبعیت می‌کند. پس باید به این نکات و اصول توجه لازم و کافی داشته باشید:

  1. یکی از مهمترین این نکات، امکان تغییر دنده با فشار وارد کردن بر روی پدال گاز است. به این نکته دقت داشته باشید که به پدال گاز در یک اتومبیل با دنده اتومات می‌تواند حکم تعویض دنده را داشته باشد. به این معنا که هرچه بیشتر پای خود را بر روی این پدال فشار دهید، دنده سبک‌تر خواهد شد و با برداشتن فشار پا از روی پدال گاز به دنده سنگین‌تر دست پیدا خواهید کرد.
  2. یکی دیگر از نکاتی که باید در رانندگی با دنده اتومات به آن دقت کافی داشته باشید، نحوه رانندگی و کنترل بیشتر ماشین در سراشیبی‌ها و سربالایی‌ها است. در شرایط سراشیبی بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید کمک گرفتن از سه دنده‌ای است که در این اتومبیل‌ها تعبیه شده‌اند. با استفاده از این دنده‌ها ماشین با دنده سنگین حرکت خواهد کرد.
  3. نحوه رانندگی با ماشین اتومات نکات و اصول و قواعد دیگری هم دارد که یکی از آن‌ها رعایت نحوه توقف و ایستادن است. بسیاری از رانندگان به این نکته توجه کافی نداشته و احساس می‌کنند عدم رعایت آن برایشان مشکلی به وجود نمی‌آورد.
  4. توجه داشته باشید که در نظر گرفتن دستورالعمل توقف ماشین و یا ایستادن آن اهمیت بسیار زیادی داشته و ممکن است شما را در هنگام رانندگی در سراشیبی‌ها با مشکلاتی روبرو کند و یا خطرات جدی به وجود آورد.
  5. پس سعی اصلی شما بر این باشد که چه در خیابان‌های هموار و بدون شیب و چه در سربالایی‌ها و سراشیبی‌ها به این نکات و دستورالعمل‌ها توجه کافی نشان دهید. در شرایط سراشیبی جاده و یا سربالایی‌ها شیوه توقف و ایستادن اهمیت بسیار زیادتری داشته و در این وضعیت باید حتماً در ابتدا دنده را بر روی حالت n قرار دهید.
  6. پس از آن ترمز دستی را بالا بکشید. در نهایت نیز دنده را بر روی حالت P تنظیم کنید. با اجرای این فرایندها ایمنی شما تضمین و تامین خواهد شد. این فرایند را در زمین‌های صاف و بدون شیب نیز تکرار و تمرین کنید تا دچار مشکل نشوید.
  7. نکته دیگری که باید در آموزش رانندگی با دنده اتومات آن را جدی بگیرید، خارج نشدن دنده از حالت P است. در این شرایط دنده قفل کرده و می‌توان آن را یکی از بزرگترین مشکلات برای دارندگان خودروهای اتومات و رایج‌ترین مسائل آن‌ها به شمار آورد.
  8. این اتفاق به این دلیل روی می‌دهد که راننده فراموش کرده که پیش از استفاده از حالت P ترمز دستی را بکشد و یا پیش از توقف کامل خودرو، اهرم دنده به حالت پارک رفته است. در چنین شرایطی باید سوئیچ خودرو و یا پیچ گوشتی را در بخش کنار دنده که در اصطلاح به آن Shift Lock گفته می‌شود وارد سازید تا قفل باز شود.
  9. برای استفاده از این گزینه و به منظور برطرف ساختن مشکل قفل شدن گیربکس و دنده باید در ابتدا ماشین را روشن کنید. سپس دکمه را فشار داده و اهرم دنده را بر روی حالت n تنظیم کنید. بعد از آن ترمز دستی را بکشید.
  10. برخی از اتومبیل‌های دنده اتومات دارای یک حالت S و یا اسپرت هم هستند. اگر اتومبیل شما نیز این حالت را دارد بهتر است از آن در جاده‌های ناهموار و کوهستانی استفاده کنید تا رانندگی راحت‌تری داشته باشید. در واقع با قرار دادن دنده بر روی این حالت در نواحی کوهستانی و ناهموار کمک می‌کنید تا خودرو با دنده سنگین‌تر و ایمن‌تر حرکت کند.

 

راستی اگر آزمون آیین نامه رانندگی دارید میتونید به صورت رایگان در سایت تست بزنید.

 

دانلود جزوه آموزشی دنده اتومات

 

 

 

About مدیریت سایت

عاطفه محمدی، مدیر سایت آموزش رانندگی، با بیش از ده سال سابقه فعالیت در زمینه آموزش رانندگی، یکی از متخصصان و مدرسان برجسته این حوزه است. ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی حمل و نقل هستند و در زمینه آموزش رانندگی، کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر کرده‌اند.

عاطفه محمدی، با انگیزه و اشتیاق فراوان، همواره به دنبال بهبود کیفیت آموزش رانندگی در ایران بوده است. ایشان معتقدند که آموزش رانندگی، یکی از مهم‌ترین آموزش‌هایی است که یک فرد می‌تواند در طول زندگی خود دریافت کند.

سایت آموزش رانندگی، با مدیریت عاطفه محمدی، یکی از منابع معتبر آموزش رانندگی در ایران است. این سایت، با ارائه مطالب آموزشی متنوع و آموزش‌های آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا با آگاهی و مهارت بیشتری، رانندگی را بیاموزند.

عاطفه محمدی، با تلاش و کوشش فراوان، همواره در تلاش است تا سهم خود را در ارتقای سطح فرهنگ رانندگی در ایران ایفا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *