رانندگی یکی از مهارت های شیرین است و افراد زیادی مایل به دریافت گواهینامه هستند. خوشبختانه با توجه به پیشرفت تکنولوژی افرادی که دارای معلولیت هستند نیز میتوانند برای دریافت گواهینامه اقدام کنند. البته مراحل اخذ گواهینامه برای افراد دارای معلولیت نسبت به سایر افراد کمی پیچیده تر و سخت تر خواهد بود.
در واقع هنرجویانی که دارای معلولیت های خاص هستند باید اثبات کنند که میتوانند به خوبی افراد دیگر، خودرو را کنترل کنند و به واسطه معلولیت موجود خطری خودشان و سایرین را تهدید نمیکند. در این مطلب شرایط افراد را برای اخذ گواهینامه بررسی و جزئیات مراحل گرفتن گواهینامه رانندگی برای معلولین را مرور میکنیم.
آموزش رانندگی برای افراد معلول
افرادی که شرایط خاص و معلولیت دارند، باید به نسبت شرایط برای آموزش رانندگی اقدام کنند. محدودیت های جسمی افراد دارای معلولیت، در دسته های مختلفی طبقه بندی میشوند. با توجه به این دسته بندی ها افراد باید برای اخذ گواهینامه اقدام کنند. به طور کلی محدودیت های جسمی افراد در دسته محدودیت بینایی، شنوایی، قطع یا نقص عضو یا محدودیت های حرکتی تقسیم بندی میشوند.
محدودیت های بینایی در دریافت گواهینامه
افرادی که به طور کامل نابینا هستند، اجازه رانندگی ندارند؛ اما افرادی که تا حد محدودی بینایی دارند، امکان دریافت گواهینامه را خواهند داشت. حداقل قدرت بینایی برای دریافت گواهینامه، با رعایت شرایط خودرو باید 9 از 10 و حداقل میدان بینایی باید 100 درجه باشد.
محدودیت های شنوایی در دریافت گواهینامه
محدودیت های شنوایی ممکن است باعث خطراتی مثل نشنیدن صدای بوق، آژیر وسایل امدادی و پلیس شود. این مشکل در نهایت احتمال ایجاد تصادف را بالا میبرد. در چنین شرایطی اگر یکی از گوش های فرد متقاضی به طور کامل ناشنوا باشد، حداکثر افت شنوایی گوش دیگر باید تا 40 دسی بل باشد.
دانلود سوالات آیین نامه
محدودیت های قطع یا نقص عضو در دریافت گواهینامه
اگر فردی دچار قطع یا نقص عضو فوقانی یا تحتانی باشد، اما امکان رانندگی با خودروی ویژه را داشته باشد، میتواند برای دریافت گواهینامه اقدام کند. البته صلاحیت فرد باید توسط متخصص نورولوژیست و ارتوپد تایید شود. از سوی دیگر مهارت های رانندگی فرد در تست جاده ای باید توسط افسر راهنمایی و رانندگی مورد بررسی قرار بگیرد. شرایط دریافت گواهینامه برای افراد دارای قطع یا نقص عضو به شرح زیر است:
- در صورتی که فرد دارای قطع عضو زیر زانو است، اما از پروتز اندام تحتانی استفاده کند میتواند از خودرو اتومات یا کلاچ دستی استفاده کند.
- اگر فرد دچار نقص عضو در قسمت قدامی پا، مفصل متاتارسوفالانژیال و پنجه پا هستند میتوانند گواهینامه مشروط دریافت کنند.
- اگر فردی کمتر از یک انگشت شصت و دو انگشت در هر دستش دچار ناتوانی یا قطعی باشد، میتواند گواهینامه مشروط بگیرد.
محدودیت های حرکتی موثر در دریافت گواهینامه
محدودیت های حرکتی شامل مواردی مثل فلج شدن برخی اندام ها یا چرخش مهره ها میشود که میتواند توانایی حرکتی افراد را کاهش دهد. با توجه به تفاوت شرایط هر فرد و محدودیت های ایشان، باید به طور جداگانه هر یک را آزمایش کرد و در صورت تایید پزشک و افسر راهنمایی رانندگی به ایشان گواهینامه تعلق خواهد گرفت.
افرادی که دارای معلولیت هر دو پا هستند اما دستهای سالمی دارند، میتوانند گواهینامه مشروط دریافت کنند. افراد دارای دفرمیتی در اندام هایی که رانندگی را درگیر نمیکنند نیز میتوانند برای اخذ گواهینامه اقدام کنند.
مراحل گرفتن گواهینامه رانندگی برای معلولین
مراحل گرفتن گواهینامه رانندگی برای معلولین از بخش های مختلفی تشکیل میشود. این افراد باید تحت نظر پزشکان متخصص قرار بگیرند و اثبات کنند که صلاحیت کنترل خودرو را به طور کامل و ایمن دارند. پس از تایید صلاحیت، هنرجویان باید با خودروهای مخصوص تحت آموزش رانندگی قرار گرفته و سپس آزمون دهند. در ادامه جزئیات موارد ذکر شده را توضیح میدهیم.
مراجعه به آموزشگاه رانندگی مخصوص افراد دارای شرایط خاص
افرادی که دچار محدودیتهای جسمانی هستند، باید به آموزشگاه های مخصوص معلولان مراجعه کنند. متاسفانه برخی از شهرستان ها از چنین آموزشگاه هایی محروم هستند و افراد مجبور هستند به شهرستان های مرکز استان سفر کنند تا بتوانند رانندگی را با خودروهای مخصوص و شرایط خاص خودشان فرا گیرند.
معاینه پزشکی افراد دارای معلولیت برای دریافت گواهینامه
افرادی که دارای محدودیت جسمی هستند مانند سایر افراد ابتدا باید برای سنجیدن وضعیت بینایی، به چشم پزشکیهای مورد تایید پلیس +10 مراجعه کنند. این مسئله خصوصا در افرادی که دارای محدودیتهای بینایی هستند حائز اهمیت است.
پس از تایید وضعیت بینایی، افراد دارای محدودیت جسمانی باید به بیمارستان مورد تایید پلیس مراجعه کنند تا معاینه شوند. با توجه به کمبود بیمارستان های تخصصی در این زمینه و نیروی پزشکی، در برخی مناطق زمان انتظار برای معاینه بسیار طولانی است. برای مثال ساکنین شهر تهران برای معاینه پزشکی باید به بیمارستان سجاد مراجعه کنند.
ثبت نام کلاس های آموزش شهری مخصوص معلولین
پس از گذراندن مراحل معاینات و کسب تایید پزشکی، افراد دارای معلولیت باید اقدام به تکمیل ثبتنام کنند. دقت کنید که کلیه روند آموزش باید در آموزشگاه های مخصوص معلولین صورت بگیرد تا مربی ها به روش ها و خودروهای مخصوص مسلط باشند. همچنین باید نکات رانندگی در شب و کار با دکمه های ماشین در برنامه آموزشی افراد قرار بگیرند.
در این آموزش ها افرادی که دارای معلولیت های حرکتی هستند باید نسبت به شرایط خود از پدال گاز دستی استفاده کنند. افرادی که کمشنوا یا ناشنوا هستند نیز باید با قرار دادن علامتی، سایر رانندگان را از وضعیت خود آگاه کنند. همچنین مربی رانندگی این افراد باید توانایی برقراری ارتباط با افراد ناشنوا را داشته باشند.
قبولی در آزمون آییننامه
برای اخذ گواهینامه قانونی تصویب شده که افراد باید پس از گذراندن کلاس های شهری در آزمون آییننامه شرکت کنند. افراد دارای محرومیت جسمانی نیز مانند سایر رانندگان، موظف هستند که در آزمون آییننامه یا بخش تئوری، نمره قبولی کسب کنند.
قبولی افراد دارای محرومیت جسمانی در آزمون شهری
پروسه قبولی در آزمون شهری رانندگی برای همه افراد کمی استرس زا و سخت است. البته در آزمون مخصوص افراد دارای محرومیت جسمانی، سختگیری افسرها به مراتب بیشتر میشود.
چرا که اشتباهی کوچک در رانندگی میتواند باعث خطاهای جبران ناپذیری شود و علاوه بر جان فرد، ایمنی سایر افراد را نیز به خطر بیاندازد. پس از قبولی در آزمون شهری، حدود 15 تا 30 روز بعد، گواهینامه افراد با پست به آدرس منزل ارسال میشود.
تعویض گواهینامه افراد دارای معلولیت
مراحل تعویض یا تمدید گواهینامه معلولان نیز مانند پروسه اخذ گواهینامه، طولانی و دشوار است. این مراحل طبق روند زیر انجام میشود:
- تکمیل فرم های مربوطه در مراکز پلیس 10+ و پرداخت هزینه تعویض گواهینامه
- دریافت تاییدیه پزشکی از مراکز مورد تایید پلیس
- دریافت تاییدیه چشم پزشکی
- ارجاع به کمیسیون پزشکی
- پرداخت هزینه بیمه خودرو
- مراجعه به روان پزشک جهت تایید صلاحیت روان
- ارجاع مجدد به کمیسیون پزشکی
- دریافت تاییدیه افسر فنی
- مراجعه مجدد به پلیس 10+ و تحویل فرم های تایید شده
کلام آخر
پروسه دریافت گواهینامه برای تمامی افراد سخت و زمانبر است این مسئله در افرادی که دارای معلولیتهای جسمی هستند، به واسطه شرایط حساس و اهمیت رانندگی سخت تر نیز میشود. افراد دارای ناتوانی های جسمی باید برای دریافت گواهینامه معاینه های پزشکی مختلفی انجام دهند و تحت تعلیم مخصوص قرار بگیرند. در این مطلب تمامی جزئیات مربوط به مراحل گرفتن گواهینامه رانندگی برای معلولین را بررسی کردیم و صفر تا صد دریافت گواهینامه را توضیح دادیم.
منبع : وب سایت آموزشگاه رانندگی سبقت – سوالات آیین نامه https://questions-regulations.com