دوشنبه , فروردین 4 1404

رانندگی در جاده های لغزنده (برف و باران)

آموزش رانندگی در جاده های لغزنده

تا حالا به این فکر کردی که توی روزای بارونی چطور باید رانندگی کنیم تا مشکلی پیش نیاد؟ هر سال وقتی فصل پـایـیـز میاد بارون توی شهرها و جاده های شهر شروع به باریدن میکنه و این یعنی شرایط رانندگی سخت تر میشه.

رانندگی توی باران اصلا چیزی نیست که بشه روش حساب باز کرد و خوشگذرانی کرد، چرا که اغلب راننده ها و عابرین دیدشون خیلی کمتر از حالت عادی میشه و خیابونها و جاده ها هم لغزنده میشن.

در این شرایط اکثر ما فقط به این فکر می کنیم که سریع تر به مقصد برسیم و همین طور هم که میشه تصور کرد، روزهای بارونی از پر حادثه ترین و خطرناک ترین روزها برای رانندگی هستند.

توی این مطلب می خواهیم بهتون بگیم که برای رانندگی ایمن در شرایط بارانی باید چه نکاتی رو رعایت کنید تا بتونید با خیال راحت و بدون مشکل به مقصد برسید.

در ابتدا ممکنه تصور کنی که رانندگی توی بارون میتونه حسابی خطرناک باشه، اما وقتی با نکات ایمنی آشنا بشی و چند توصیه ساده رو رعایت کنی میتونی سفری راحت، مطمئن و بدون نگرانی داشته باشی به این ترتیب این اطلاعات کمکی میکنن تا اعتماد به نفس بیشتری توی رانندگی پیدا کنی و از هرگونه استرس غیرضروری دور بمانی.

از یک سو حتی اگه کلی از اصول رانندگی توی بارون بدونی و همه اون نکات رو درست رعایت کنی باید بدونی که همیشه راننده هایی هم وجود دارن که بی ملاحظه و بدون احتیاط رانندگی میکنن بنابراین رفتار غیرمراقبانه اونها میتونه باعث بروز مشکلات جدی برای تو بشه و در نهایت این موضوع میتونه سفر رو خراب کنه پس تغییر زمان سفر به وقتی که هوا مساعد‌تر باشه، واقعاً بهترین انتخاب محسوب میشه و کمک میکنه تا از خطرات احتمالی جلوگیری کنی.

رانندگی در جاده های لغزنده

 

 

البته اگر به هر دلیلی چاره ای جز رانندگی توی شرایط بارونی نداشته باشی باید از ابتدای کار تمام احتیاط های لازم رو به کار ببری و همیشه چشم به راه ایمنی باشی؛ در پایان این رویکرد میتونه ریسکهای ناخواسته رو به حداقل برسونه و باعث بشه که حتی در شرایط نامساعد هم سفر تو به بهترین شکل ممکن پیش بره

 

✅آماده کردن خودرو برای رانندگی در برف و باران

  • لاستیک مناسب:

تایرها بخشی از خودرو هستند که نقش بسیار مهمی در کنترل خودرو توی شرایط بارانی و جادههای خیس دارند وقتی جاده خیس و لغزنده میشه تایرها باید اصطکاک و کشش کافی ایجاد کنند تا کنترل خودرو حفظ بشه و در نتیجه کار تایر در چنین شرایطی سخت‌تر میشه اما همچنان وظیفه اصلی خودش رو به خوبی انجام میده.

  • تاریخ تولید تایر:

مدت زمانی که از تولید تایر گذشته خیلی مهم محسوب میشه چون تایرهای قدیمی ممکنه خشک بشن و چسبندگی شون مخصوصاً توی جاده های لغزنده کاهش پیدا کنه به همین دلیل همیشه به تاریخ تولید تایر خودتون دقت کنید تا از کیفیت و ایمنی اون مطمئن باشید.

  • تایر ۴فصلی:

نکته مهم بعدی اینه که تایرهای ۴فصلی برای شرایط متنوع طراحی شده اند متأسفانه اکثر تایرهای وارداتی موجود در بازار ما تایرهای تابستانی هستند که طراحی آجشون به گونه ایه که نمی تونن آب روی جاده رو به خوبی دفع کنند بنابراین قبل از خرید، بهتره مشخصات و نوع طراحی آج تایر رو از سایت سازنده بررسی کنید تا از عملکرد بهینه اون مطمئن بشید.

  • شکل آج و شیارهای تایر:

هنگام خرید تایر فقط به گفته های فروشنده اکتفا نکنید بهتره شکل آج و شیارهای روی تایر رو به دقت نگاه کنید چون این موارد به توانایی تایر در دفع آب و حفظ چسبندگی در شرایط بارانی کمک میکنند و باعث میشه سفر شما با خیال راحت تری پیش بره.

  • میزان کارکرد و وضعیت آج تایر:

علاوه بر طراحی میزان کارکرد تایر و مقدار آج موجود هم بسیار اهمیت داره اگر آج تایر کم باشه آب روی جاده به خوبی کنار نمیره و چسبندگی تایر به سطح زمین کاهش پیدا میکنه پس بهتره مرتب وضعیت آج و کارکرد تایرها رو چک کنید تا همیشه در شرایط بهینه قرار داشته باشید.

  • فشار هوای تایر:

فشار مناسب هوای تایر نقش کلیدی در حفظ چسبندگی و عملکرد تایرها داره فشار کمتر یا بیشتر از حد معمول میتونه باعث کاهش کارایی تایرها در شرایط بارانی بشه بنابراین هر ماه به اندازه و سلامت فشار هوای تایرها توجه کنید تا از ایمنی و راندمان خودرو اطمینان حاصل کنید.

لاستیکهای زمستانی، چهار فصل و تابستانی

روزهای اولی که گواهینامه گرفته بودم هوا بارونی بود و جاده لغزنده بود با 50 تا سرعت اومدم که میدان رو دور بزنم یهو ماشین لیز خورد و دور خودش چرخید شانسی که آوردم دور و ورم ماشینی نبود!

 

✅تجهیزات ایمنی و روشنایی را بررسی کنید

سیستم برف پاک کن خودرو:
قبل از اینکه راهی سفر بارونی بشی اول از همه مطمئن شو که موتور برف پاک کن شیشه شور و تیغه ها سالم و درست کار می کنن چون اینا نقش اساسی در تأمین دید خوبت دارن همیشه تیغه ها رو مرتب بررسی کن و اگه نیاز بود تعویضشون کن تا توی بارون همیشه دید بهتری داشته باشی.

سیستم روشنایی خودرو:
وقتی میخوای توی روزهای بارانی رانندگی کنی از سالم بودن چراغ های خودرو مطمئن شو به یاد داشته باش که پرتاب نور زیاد لزوماً به معنی دید بهتر نیست چون چراغ های سفید رنگ مثل زنون و هد لایت ممکنه به دلیل بازتاب زیاد نور دیدت رو کمتر کنن پس بهتره سیستم روشنایی رو به طور منظم چک کنی.

سیستم ترمزها:

  1. توی بارون چون چسبندگی تایرها کمتره و امکان خیس شدن دیسک و لنتها وجود داره ترمزها میتونن به درستی کار نکنن و یا چرخها قفل بشن اما اگر سیستم ترمز و ABS خودرو به درستی کار کنن تأثیرات منفی بارون روی ترمز کمتر میشه
  2. حتماً از لنتهای استاندارد و با کیفیت استفاده کن و طبق دفترچه راهنما روغن ترمز رو به موقع تعویض کن تا همیشه سیستم ترمزت عملکرد خوبی داشته باشه.

 

✅روش صحیح رانندگی در هوای بارانی و جاده های لغزنده

شاداب و سرحال پشت فرمان بنشینید

  1. وقتی هوا آشفته هست و وضعیت جوی مناسب نیست باید کلی روی جاده تمرکز کنی پس حتماً با حال و هوای خوب و انرژی بالا پشت فرمان بنشین.
  2. اگه حتی یه کم احساس خستگی کردی بهتره توقف کنی و چند دقیقه استراحت کنی تا بعد دوباره با انرژی برگردی و رانندگی رو ادامه بدی.

 

فرمان رو با هر دو دست بگیرید

  1. وقتی توی بارون رانندگی میکنی جاده اغلب پر از آب و حتی گاهی اوقات یه جور دریاچه کوچیک وسط بزرگراهه این وضعیت خطر بزرگی داره.
  2. وقتی با سرعت وارد یکی از این آب تجمع ها میشی ناگهان یه نیروی بازدارنده حس میکنی که حرکتت رو کند می کنه (این وضعیت رو آب سواری میگن)
  3. همچنین احتمال داره که فرمان ناگهان به یه سمت کشیده بشه و خودرو از مسیر اصلی خارج بشه پس همیشه هر دو دست رو روی فرمان نگه دار تا کنترل کاملی داشته باشی.

 

دست یا انگشتات رو توی وسط فرمان نگذارید

  1. قرار دادن دست یا انگشت روی وسط فرمان باعث میشه کنترلت کاهش پیدا کنه و زمان واکنش به حرکات ناگهانی خیلی بیشتر بشه.
  2. همچنین در مواقع ناگهانی تغییر جهت ممکنه دست یا انگشتات آسیب ببینن یا حتی شکسته بشن بنابراین بهتره همیشه دستهات رو در جای مناسب قرار بدی.

 

از برف پاک کن بی ملاحظه استفاده نکنید

  1. هر چی دیدت به اطراف خودرو بهتر باشه آمادگی بیشتری برای واکنش سریع خواهی داشت برف پاک کن نقش اصلی رو در فراهم کردن دید مناسب داره.
  2. خیلی از راننده ها تمایل دارن تا وقتی دیدشون به طور کامل خراب نشده برف پاک کن رو روشن نکنن اما این کار میتونه خطرات زیادی رو به همراه داشته باشه.
  3. پس هر وقت دید جلو کمی افت کرد بدون درنگ برف پاک کن رو روشن کن تا همیشه شیشه هات رو پاک و دیدت روشن بمونه.

 

از بخار زدای شیشه ها استفاده کنید

  1. توی بارون به خاطر اختلاف دمای بیرون و داخل خودرو و افزایش رطوبت شیشه ها به راحتی پوشیده از بخار میشن که دیدت رو میگیره.
  2. استفاده از سیستم بخار زدا و تهویه مطبوع کمک میکنه تا شیشه ها همیشه تمیز و شفاف بمونن برای مثال: گرم‌کن شیشه عقب رو همیشه روشن نگه دار و برای شیشه جلو و کناری از بخار زدا استفاده کن.
  3. اگه ماشینت سیستم بخار زدا نداره سیستم تهویه رو روشن کن (دمای تنظیم شده میتونه گرم یا سرد باشه) و جریان هوا رو به سمت بالا یعنی شیشه ها تنظیم کن افزایش سرعت فن تهویه هم به خشک شدن سریعتر بخار روی شیشه ها کمک میکنه.

 

چراغهای خودرو رو روشن بزارید

  1. بارون و قطرات آب دید شما رو به شدت کاهش میده با روشن کردن چراغهای خودرو (بهتره نور پایین باشه) هم خودت بهتر می بینی و هم دیگران راحتتر متوجه حضور تو میشن.
  2. استفاده از نور بالا ممکنه به خاطر انعکاس نور دیدت رو بیشتر کاهش بده
  3. به علاوه در خیلی از کشورها رانندگی با چراغ روشن در بارون اجباری هست.

 

آهسته و با حوصله رانندگی کن

  1. سرعت خودرو رو متناسب با شرایط جوی و میزان لغزندگی جاده تنظیم کن تا کنترل ماشین رو از دست ندی
  2. از شتاب گیری بی مورد و ترمز ناگهانی پرهیز کن و همیشه سرعت مطمئنه رو انتخاب کن نه فقط سرعت مجاز

 

از خودروهای دیگه فاصله بگیر

  1. چون در بارون ترمزگیری خیلی کمتر کارآمد میشه و کنترل خودرو سختتر میشه باید فاصله طولانی تری با خودرو جلویی داشته باشی.
  2. فرض کن هر خودرو اطرافت میتونه توسط راننده ای مبتدی اداره بشه که هر لحظه ممکنه خطر ایجاد کنه
  3. پس بعد از هر نوع سبقت پرخطر یا رانندگی نزدیک به دیگر خودروها بهتره فاصله مناسبی رو رعایت کنی تا در مواقع اضطراری مشکلی پیش نیاد.

 

از تغییر مسیر تندوتیز و ناگهانی اجتناب کنید

  1. یادتون باشه که چسبندگی خودرو توی شرایط بارونی همیشه قابل پیش بینی نیست پس وقتی می‌خواید مسیر رو تغییر بدید حتماً با فکر و به آرامی عمل کنید تا مجبور نشید ناگهان از لین خارج بشید.
  2. چون در این شرایط احتمال کم فرمانی، بیش فرمانی و حتی اسپین خوردن خودرو بسیار بیشتر میشه و این موضوع میتونه کنترل شما رو از دست بده.

 

از هرگونه ریسک بپرهیزید

  1. محدودیتها و توانایی های واقعی خودرو در شرایط بارونی فرق میکنه از روزهای خشک پس حتی اگه به مقصدتون عجله دارید هیچ وقت به آزمودن لیمیتهای خودرو فکر نکنید.
  2. رعایت محدودیتها و رانندگی مطابق با توانایی واقعی خودرو کمک میکنه از بروز حوادث ناخواسته جلوگیری کنید.

 

زرنگ بازی را فراموش کنید

  1. گاهی اوقات وقتی آب روی جاده جمع میشه و مسیر به طور موقت بسته میشه، بعضی راننده ها که خود را زرنگ میدونن بدون فکر خط شکنی میکنند و به دل آب میزنن.
  2. در این مواقع نه تنها وسوسه نشوید که پشت سر این افراد حرکت کنید بلکه بهتره اصلاً سعی نکنید به این رفتارها دامن بزنید چون آسیب هایی که تماس آب با قطعات خودرو ایجاد میکنه خیلی بیشتر از صرفه جویی زمانیه که اونها به دست میارن.

چند سال پیش داشتم میرفتم مازندران تو مسیر بارون اومد بعد دیدم که همه ماشینها زیر 80 تا میرن تعجب کردم چرا آروم میرن! سرعتم 110 تا بود یهو تو جاده کلی آب جمع شده بود انگار ترمز شدید زده باشم ماشین اونجوری وایساد (بعد از اون بار 40 تا سرعت ادامه دادم)

 

از ترمز زدن آنی اجتناب کنید

  1. ترمز کردن با شدت و ناگهانی توی جاده های خیس و لغزنده شما رو به خطر لیز خوردن و انحراف از مسیر نزدیک میکنه به خصوص اگه خودروی شما سیستم های ABS و EBD نداشته باشه.
  2. پس همیشه با سرعت مطمئنه حرکت کنید تا مجبور نشید برای توقف کامل ترمز ناگهانی بزنید و کنترل خودرو رو از دست بدید.

عملکرد ترمزها خیلی کند میشه اینو بارها تجربه کردم سعی کنید سرعت نرید تا مجبور به ترمز گرفتن ناگهانی بشید.

 

30 دقیقه ابتدای بارندگی خطرناک ترین زمان است

  1. در حدود 30 دقیقه اول بارش جاده هنوز شسته نشده و روغن و آلودگی روی سطح باقی مونده
  2. بنابراین بهتره در این زمان از رانندگی خودداری کنید و منتظر بمونید تا حداقل نیم ساعت تا یک ساعت بعد از شروع باران جاده پاک و آماده رانندگی بشه.

 

هنگامی که به پیچها نزدیک میشوید با دقت عمل کنید

سعی کنید قبل از ورود به پیچ سرعت مناسب رو بدست بیارید یعنی حتماً از قبل سرعت رو تنظیم کنید تا وقتی وارد پیچ میشید، کنترل کامل خودرو رو داشته باشید و از خطرات ناخواسته جلوگیری کنید.

About تیم محتوای آموزشگاه رانندگی سبقت

عاطفه محمدی، مدیر محتوای سایت آموزش رانندگی، با بیش از ده سال سابقه فعالیت در زمینه آموزش رانندگی، یکی از متخصصان و مدرسان برجسته این حوزه است. ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی حمل و نقل هستند و در زمینه آموزش رانندگی، کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر کرده‌اند. عاطفه محمدی، با انگیزه و اشتیاق فراوان، همواره به دنبال بهبود کیفیت آموزش رانندگی در ایران بوده است. ایشان معتقدند که آموزش رانندگی، یکی از مهم‌ترین آموزش‌هایی است که یک فرد می‌تواند در طول زندگی خود دریافت کند. سایت آموزش رانندگی سبقت، یکی از منابع معتبر آموزش رانندگی در ایران است. این سایت، با ارائه مطالب آموزشی متنوع و آموزش‌های آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا با آگاهی و مهارت بیشتری، رانندگی را بیاموزند. عاطفه محمدی، با تلاش و کوشش فراوان، همواره در تلاش است تا سهم خود را در ارتقای سطح فرهنگ رانندگی در ایران ایفا کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *