شنبه , خرداد 24 1404

کاربراتور چیست؟【مزایا و معایب】

کاربراتور چیست؟

کاربراتور قلب اتومبیل نامیده میشود و نمیتوان انتظار داشت که اگر قلب آن عملکرد صحیح خود را انجام ندهد درست عمل خواهد کرد، قدرت مناسب را ارائه می دهد یا خیر. کاربراتور اگر خراب شود یا نباشد موتور خودروی شما روشن نخواهد شد.

کاربراتور چیست؟

یک کاربراتور وسیله ای برای تأمین موتور جرقه با مخلوط سوخت و هوا می باشد. اجزای کاربراتورها معمولاً شامل یک محفظه ذخیره سازی برای سوخت مایع، یک چوک، یک جت بیکار (یا کند کار)، جت اصلی، محدودیت جریان هوا به شکل ونتوری و پمپ شتاب دهنده است.

کاربراتورها مخلوطی درست می کنند که برای سوزاندن در سیلندرها مناسب است سیلندرهای اتومبیل مدرن با سیستمهای تزریق سوخت، که سوخت کمتری مصرف می کنند و آلودگی کمتری دارند، با کارآیی بیش‌تری تغذیه می شوند. اما هنوز کاربراتورها را در موتورهای قدیمی موتور و موتورسیکلت و موتورهای جمع و جور در ماشینهای چمن زنی و اره برقی خواهید یافت.

 

موتورهای بنزینی به چه صورت طراحی شده اند؟

موتورهای بنزینی به گونه‌ای طراحی شده اند که هوا را به میزان مناسب جذب میکنند بنابراین سوخت به درستی می سوزد.

درست تهیه مخلوط سوخت و هوا کار یک ابزار مکانیکی هوشمندانه به نام کاربراتور است. لوله ای که از طریق سوپاپ ها به هوا و سوخت وارد موتور میشود و آنها را به مقدار مختلف با هم مخلوط می کند تا متناسب با طیف گسترده‌ای از شرایط مختلف رانندگی باشد.

ممکن است فکر کنید “کاربراتور” کلمه ای عجیب و غریب است، اما از فعل “carburet” ناشی می شود. این یک اصطلاح شیمیایی به معنای غنی سازی یک گاز با ترکیب آن با کربن یا هیدروکربن است. بنابراین از نظر فنی، کاربراتور دستگاهی است که هوا (گاز) را با سوخت (هیدروکربن) اشباع میکند.

 

چه کسی کاربراتور را اختراع کرد؟

اولین کاربراتور توسط ساموئل موری در سال 1826 اختراع شد. اولین شخصی که کاربراتوری را برای استفاده در موتور نفت ثبت اختراع کرد، زیگفرید مارکوس بود با حق ثبت اختراع 6 ژوئیه 1872 برای دستگاهی که سوخت و هوا را مخلوط می کند.

 

سوخت از مخزن وارد همان جایی می شود که وی ژنراتور را از زیر آن نامید و در آنجا تبخیر می شود. بخار سوخت از طریق لوله خاکستری عبور میکند و با هوایی که از همان لوله پایین می آید و از جو از طریق سوراخ سوراخ وارد می شود، ملاقات میکند. سپس مخلوط هوا و سوخت در محفظه از طریق یک دریچه به داخل سیلندر منتقل میشود و در آنجا برای تولید انرژی می سوزند.

 

قطعات کاربراتور

در زیر قطعات کاربراتور آورده شده است:

  • سوپاپ دریچه گاز
  • صافی
  • ونتوری
  • سیستم اندازه گیری
  • سیستم بیکار
  • شناور اتاق
  • مخلوط کردن اتاق
  • بیکار و پورت انتقال
  • ساسات

دریچه گاز:

دریچه ای است که برای تنظیم تأمین مایعات به صورت بخار یا گاز و هوا به یک موتور طراحی شده و توسط یک چرخ دستی، یک اهرم یا به طور خودکار به ویژه توسط یک فرماندار کار میکند.

صافی:

دستگاهی است که برای فیلتر کردن سوخت قبل از ورود به محفظه شناور استفاده می شود. این شامل یک مش سیم خوب است که سوخت را فیلتر می کند و گرد و غبار و سایر ذرات معلق را از آن پاک می‌کند. این ذرات در صورت خارج نشدن میتوانند باعث انسداد نازل شوند.

ونتوری:

 هوا از داخل یک گردن باریک شده در داخل کاربراتور به نام ونتوری عبور میکند، که جریان آن را در آن نقطه سرعت میبخشد.

هرچه هوا سریعتر افت می‌کند فشار آن کاهش می یابد، بنابراین یک خلا جزئی در داخل ونتوری وجود دارد. جت سوخت به داخل ونتوری باز می شود و خلا قسمت جزئی سوخت را از طریق جت به جریان هوا میکشد.

 

سیستم اندازه گیری:

 نازل تخلیه سوخت در بشکه کاربراتور قرار دارد به طوری که انتهای باز آن در گلو یا باریک ترین قسمت ونتوری است. همین اختلاف فشار یا نیروی اندازه گیری است که باعث جریان سوخت از نازل تخلیه می شود.

 

سیستم بیکاری:

این مخلوط سوخت و هوا را با سرعت کمتر از 800 دور در دقیقه یا 20 مایل در ساعت فراهم میکند هنگامی که موتور در دور کار است، دریچه گاز تقریباً بسته است جریان هوا از طریق بوق هوا محدود میشود تا خلا کافی در ونتوری ایجاد کند.

 

اتاق شناور:

اتاق شناور وسیله ای برای تنظیم خودکار تأمین مایعات به سیستم است این ماده معمولاً در کاربراتور یک موتور احتراق داخلی یافت می شود، جایی که به طور خودکار منبع سوخت موتور را اندازه‌گیری میکند.

 

سوپاپ چوک:

 یک شیر چوک گاهی در کاربراتور موتورهای احتراق داخلی نصب می شود. هدف آن محدود کردن جریان هوا و در نتیجه غنی سازی مخلوط سوخت و هوا هنگام روشن شدن موتور است.

 

نحوه کار کاربراتور

نحوه کار کاربراتور به این شکل است که هوا از ورودی هوای اتومبیل به بالای کاربراتور جریان می یابد و از صافی عبور میکند که آن را از باقی مانده پاک می کند.

هنگامی که موتور برای اولین بار روشن میشود میتوان چوک را تنظیم کرد بنابراین تقریباً قسمت بالای لوله را مسدود میکند تا مقدار هوای ورودی را کاهش دهد (افزایش میزان سوخت مخلوط وارد سیلندرها).

در مرکز لوله، هوا از طریق پیچ خوردگی باریکی به نام ونتوری مجبور میشود این باعث سرعت بخشیدن و کاهش فشار میشود. افت فشار هوا باعث ایجاد مکش در لوله سوخت و باعث سوخت می شود.

دریچه گاز دریچه ای است که برای باز یا بسته شدن لوله می چرخد. وقتی دریچه گاز باز است، هوا و سوخت بیش‌تری به سیلندرها سرازیر میشود بنابراین موتور قدرت بیشتری تولید میکند و ماشین با سرعت بیش‌تری حرکت می کند.

مخلوط هوا و سوخت به پایین به داخل سیلندرها سرازیر میشود. سوخت از مخزن مینی سوخت به نام محفظه تغذیه شناور تأمین شده.

با پایین آمدن سطح سوخت، شناور در محفظه افتاده و دریچه ای را در قسمت بالا باز میکند. با باز شدن شیر، سوخت بیشتری برای پر کردن محفظه از مخزن اصلی گاز وارد میشود. این باعث می‌شود که شناور بالا برود و دوباره شیر را ببندد.

 

مزایای کاربراتور

  • قطعات کاربراتور به اندازه انژکتورهای سوخت گران نیستند.
  • با استفاده از کاربراتور، مخلوط سوخت و هوا بیشتری دریافت میکنید.
  • از نظر تست جاده، کاربراتورها قدرت و دقت بیش‌تری دارند.
  • کاربراتورها با مقدار گاز پمپ شده از مخزن سوخت محدود نمیشوند، این بدان معنی است که سیلندرها ممکن است سوخت بیشتری را از طریق کاربراتور بکشند که منجر به مخلوط متراکم‌تری در محفظه و همچنین قدرت بیشتر شود.

7 عملکرد اصلی کاربراتورها

  1. عملکرد اصلی کاربراتورها برای مخلوط کردن هوا و بنزین است و مخلوطی با احتراق بالا را فراهم میکند.
  2. دور موتور را کنترل می‌کند.
  3. همچنین نسبت هوا و سوخت را تنظیم می‌کند.
  4. مقدار مخلوط را با توجه به دور موتور و تغییر بار کاهش میدهد.
  5. همیشه یک سر سوخت معین در محفظه شناور نگه میدارد.
  6. سوخت را بخار کرده و با یک مخلوط همگن سوخت و هوا، هوا را مخلوط میکند.
  7. تأمین مقدار صحیح مخلوط سوخت

معایب کاربراتور

در سرعت بسیار کم مخلوطی که توسط کاربراتور تهیه میشود آنقدر ضعیف است که به درستی شعله ور نخواهد شد و برای غنی سازی آن، در چنین شرایطی، به مقداری ترتیب در کاربراتور نیاز است.

  • عملکرد یک کاربراتور تحت تأثیر تغییرات فشار جو است.
  • از آنجا که کاربراتورها از انژکتورهای سوخت سنگینتر هستند، سوخت بیش‌تری مصرف میشود.
  • آلایندگی بیشتری از انژکتور سوخت تولبد می‌کنند.
  • هزینه های نگهداری کاربراتور بیشتر از سیستم تزریق سوخت است

برنامه‌های کاربراتور

برای موتور جرقه زنی استفاده میشود کاربراتور برای کنترل سرعت وسایل نقلیه مورد استفاده قرار میگیرد. این بنزین سوخت اصلی را به قطرات ریز تبدیل میکند و با هوا مخلوط میشود تا بدون هیچ مشکلی در آن بسوزد.

About تیم محتوای آموزشگاه رانندگی سبقت

نفیسه جعفری، مدیر محتوای سایت آموزش رانندگی، با بیش از ده سال سابقه فعالیت در زمینه آموزش رانندگی، یکی از متخصصان و مدرسان برجسته این حوزه است. ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی حمل و نقل هستند و در زمینه آموزش رانندگی، کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر کرده‌اند. نفیسه جعفری، با انگیزه و اشتیاق فراوان، همواره به دنبال بهبود کیفیت آموزش رانندگی در ایران بوده است. ایشان معتقدند که آموزش رانندگی، یکی از مهم‌ترین آموزش‌هایی است که یک فرد می‌تواند در طول زندگی خود دریافت کند. سایت آموزش رانندگی سبقت، یکی از منابع معتبر آموزش رانندگی در ایران است. این سایت، با ارائه مطالب آموزشی متنوع و آموزش‌های آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا با آگاهی و مهارت بیشتری، رانندگی را بیاموزند.

2 دیدگاه ها

  1. سلام، همه چی خوب بود، اطلاعات مفید
    فقط غلط املایی بیداد میکنه بخصوص در سطرهایی از پاراگراف که یه کلمه اشتباه کلا معنی یه مبحث رو عوض میکنه
    لطفا برای به هدر نرفتن زحماتتون از یه تایپیست حرفه ای و با وجدان استفاده کنید

  2. ممنون بابت اطلاعات خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *