شنبه , فروردین 30 1404

صکادرات یا صادرکات در رانندگی چیست؟

صکادرات رانندگی چیست؟

صكادرات در رانندگی شامل ۷ مرحله هستش که قبل از رانندگی باید این هفت مرحله را رعايت کنید: 1-حرف ص به معنای صندلی ماشين 2-حرف ک به معناي کمربند خودرو 3-حرف آ به معني آینه خودرو 4-حرف د به معناي دنده ماشين 5-حرف ر به معناي روشن كردن خودرو 6-حرف ا به معنای آمادگي برای رانندگي 7-حرف ت به معني ترمز دستي هستش.

 

صادرکات رانندگی چیست؟

صادركات در رانندگي شامل هفت مرحله 1-حرف ص به معني صندلی (تنظیم صندلی خودرو) 2-حرف ا به معني آيينه (تنظیم آیینه های خودرو) خودرو 3-حرف د به معني دنده (دنده خلاص کردن) 4-حرف ر به معني (روشن کردن ماشين) 5-حرف ک به معني كمربند (بستن كمربند ايمنی)  6-حرف ا به معني (آماده شدن برای حرکت) 7-حرف ت به معني ترمز دستی (خلاص کردن ترمز دستي)

 

معنی صادركات در رانندگی:

☑️ 1-صندلي (تنظیم صندلی خودرو)

☑️ 2-آیینه (تنظیم آیینه های خودرو)

☑️ 3-دنده خلاص

☑️ 4-روشن كردن ماشين

☑️ 5-كمربند (بستن كمربند ایمنی)

☑️ 6-آماده شدن برای حرکت

☑️ 7-ترمز دستي (خلاص كردن ترمز دستی ماشین)

 

صادرکات چیست؟

صادرکات تصویری

 

تک تک این موارد بسیار مهم هستند یکی از دوستانم را سر نبستن کمربند ایمنی از دست دادم لطفا جدی بگیرید

 

مفهوم صكادرات چیست؟ (آموزش مراحل راه اندازی خودرو)

قبل از اینكه ماشین رو روشن كنیم و راه بیفتیم باید هفت تا كار مهم رو با دقت انجام بدیم. برای اینکه این كارا یادمون نره، از كلمه صكادرات استفاده می كنیم. توی امتحان رانندگی هم باید این كارا رو به ترتیب انجام بدیم.

این كلمه از حروف اول هفت كلمه‌ دیگه ساخته شده كه هر كدومشون یه كار مهم رو نشون میدن.

 

صكادرات در ازمون شهری (مراحل سوار شدن ماشین پیش افسر)

  1. ص: صندلي رو تنظيم كن كه راحت باشي
  2. ک: كمربند ايمنی رو ببند
  3. آ: آينه ها رو تنظيم كن تا همه چیز رو واضح ببینی
  4. د: دنده رو در حالت مناسب قرار بده (معمولا دنده خلاص)
  5. ر: خودرو رو روشن كن و راهنما بزن (اگه لازمه)
  6. آ: آماده‌ حركت باش و شرايط رو چك كن
  7. ت: ترمزدستي رو بخوابون (اگه بالا بود)

 

صکادرات در رانندگی چیست؟

✅ ۱. تنظیم صندلی

برای تنظیم صندلی خودرو باید سه قسمت اصلي رو در نظر بگيری: كفي صندلي، پشتي صندلي و پشت‌ سري.

اول برای تنظيم كفي صندلي با دست راست فرمان روبگير و با دست چپ ضامن كفی صندلي رو بكش وصندلي رو عقب یا جلو ببر تا به جای مناسب برسه.

برای تنظیم پشتی صندلی هم با دست چپ اهرم مربوطه رو بالا بکش و پشتی رو به اندازه ای که میخوای عقب یا جلو ببر. پشت سری هم باید طوری تنظیم بشه که دقیقاً پشت سرت قرار بگیره تا در صورت تصادف از گردنت محافظت کنه.

اگر صندلی رو درست تنظیم کنی موقع رانندگی كنترل بهتری روی پدالها، دنده و فرمان خواهی داشت. کفی صندلی باید طوری باشه که پاهات به راحتی به پدالها برسه و بهتره زاویه پاهات حدود ۹۰ درجه باشه پشتی صندلی هم باید طوری تنظیم بشه که دستهات به راحتی به فرمان برسه و آرنجهات خم نشه یا دست هات بیش ازحد کشیده نشه.

اگر صندلی رو درست تنظیم نکنید میدان دیدت كم میشه و ممکنه باعث تصادف بشه یادت باشه که محل اهرمها و ضامن های تنظیم صندلی در همه ماشینها یکسان نیست بعضی ماشینها هم صندلی هاشون برقیه و با دکمه تنظیم میشه.

تنظیم صندلی صکادرات

✅ ۲. بستن کمربند ایمنی

مرحله بعدی اینه كه كمربند ایمنیت رو ببندی البته طبق دستورالعملهای جدید بهتره این کار رو بعد از روشن کردن خودرو انجام بدی دلیلش اینه که اگه اتفاقی مثل آتش گرفتن خودرو افتاد، بتونی سریعتر از خودرو خارج بشی و خودت رو نجات بدی پس اول ماشین رو روشن کن بعد کمربندت رو ببند! 😊

بستن کمربند ایمنی در صکادرات

✅ ۳. تنظیم آینه ها

در این مرحله باید آینه های ماشینت رو بر اساس قد و شرایط بدنیت تنظیم کنی تا میدان دید بهتری داشته باشی (نقاط کور را کم کنی) و از تصادف و خطرات احتمالی جلوگیری کنی تنظیم درست آینه ها خیلی مهمه چون بهت کمک میکنه اطراف ماشین رو بهتر ببینی و کنترل بیشتری داشته باشی.

آینه وسط: این آینه رو طوری تنظیم کن که دقیقا پشت خودرو رو نشون بده و لبه هاش با لبه های شیشه پشت خودرو هم خط بشه.
آینه های بغل: این آینه ها رو طوری تنظیم کن که دستگیره درهای خودرو رو بتونی ببینی اینطوری میتونی چپ و راست ماشین رو به خوبی زیر نظر داشته باشی.

توجه كن كه در بعضی ماشینها مثل پراید آینه های بغل دستی تنظیم میشن ولی در ماشینهای گرونتر و پرآپشن تر این آینه ها برقی اند و با دکمه تنظیم میشن پس حواست باشه آینه ها رو درست تنظیم کنی تا رانندگی ایمن تری داشته باشی!

تنظیم آینه ها

✅ ۴. خلاص کردن دنده

مرحله چهارم در رانندگی خلاص كردن دنده است این کار باعث میشه راحت تر بتونی استارت بزنید و ماشین را روشن کنی اگر ماشین را در دنده گذاشته باشید به محض روشن شدن ممکنه به جلو یا عقب بپره و اگه چیزی یا کسی جلو ماشین یا پشت ماشین باشه احتمال برخورد شدید وجود داره.

برای خلاص کردن دنده اول کلاچ رو تا آخر فشار بده و بعد دسته دنده رو در حالت خلاص قرار بده دسته دنده باید در وسط باشه و به راحتی به چپ و راست حرکت کنه ( اگر دنده خلاص نباشه دسته دنده ثابته و نمی‌تونه به چپ و راست حرکت کنه )

البته معمولا بعد از خاموش کردن خودرو باید دنده رو خلاص کنی پس وقتی میخوای ماشین را روشن کنی باید مطمئن باشی که دنده در حالت خلاصه اما ممکنه فراموش کرده باشی یا کسی که قبل از تو رانندگی کرده دنده رو خلاص نکرده باشه بنابراین همیشه قبل از روشن کردن خودرو چک كن كه دنده خلاص باشه تا از خطرات احتمالی جلوگیری كنی! (خیلی ها هم وقتی ماشین خاموش میکنن روی دنده یک میزارن تا ماشین عقب جلو نره من خودم هم اینکار میکنم منتهی وقتی بعد که میام ماشین رو روشن کنم اول خلاص میکنم بعد ماشین روشن میکنم)

 

✅ ۵. راهنما زدن و روشن کردن ماشین

در این مرحله خودرو رو استارت میزنیم و ماشین روشن میکنیم بعد به سمتی که میخوایم حرکت کنیم راهنما میزنیم. یعنی اگه می خوایم به چپ بریم راهنمای چپ رو میزنیم و اگه میخوایم به راست بریم راهنمای راست رو فعال می کنیم.

موقع استارت زدن بعد از یک یا دو ثانیه سوئیچ رو رها میکنیم. نگه داشتن سوئیچ برای مدت طولانی میتونه به خودرو آسیب بزنه پس یادت باشه استارت رو فقط برای چند ثانیه نگه داری و بعد رها کنی!

 

✅ ۶. آمادگی برای حرکت و قراردادن ماشین در دنده یک

در مرحله ششم ماشین رو در دنده یک قرار میدیم و قبل از حرکت یه نگاه به آینه ها میندازیم تا مطمئن بشیم هیچ مشکل یا خطری برای حرکت وجود نداره اینطوری می تونیم از امنیت خودمون و دیگران مطمئن بشیم و با خیال راحت حرکت کنیم.

 

✅ ۷. خواباندن ترمزدستی

در آخرین مرحله ترمز دستی ماشین را پایین میاوریم (میخوابونیم) و با رها کردن آروم کلاچ و فشار دادن پدال گاز، شروع به حرکت می کنیم یادت باشه حق تقدم همیشه با خودروهاییه که در حال حركت اند پس صبر کن تا ماشینهای نزدیک عبور کنن و بعد حرکت کن.

این هفت مرحله ای که گفتم کارهایی اند که باید قبل از حرکت خودرو انجام بدی اگر این مراحل رو درست انجام ندی ممکنه تو آزمون رانندگی مردود بشی البته این مراحل به تنهایی کافی نیستن و برای گرفتن گواهینامه رانندگی باید مراحل بیشتری رو طی کنی که بعدا بیشتر باهاشون آشنا میشی

خواباندن ترمزدستی

 

درتا در رانندگی چیست؟

درتا در زمانی هستش که ماشین رو روشن کردید و میخواهید شروع به حرکت کنید:

1 – د : دنده یک

2 – ر : راهنمای سمت چپ

3 – ت : ترمز دستی خوابانده

4 – آ : آینه را نگاه کرده و به آرامی شرع به حرکت میکنیم

 

آموزش رانندگی و مراحل روشن كردن ماشين به ترتيب:

قبل از سوار شدن:
وقتي میخواي تو آزمون رانندگی سوار ماشین بشي هرگز از جلوی ماشين سوار نشو اگه قراره عقب بشیني بهتره از دربی که کنار خیابونه هم سوار نشی همیشه از سمت عقب ماشین سوار شو تا ماشینهای دیگه که در حال حرکت اند بتونن تو رو ببینن و احتیاط کنن.

وقتی میخواي درب خودرو رو باز كنی اول با کلید قفل درب رو باز کن و بعد با دست چپ درب رو طوری باز کن که مزاحم عابرین پیاده و ماشینهاي عبوري نباشی موقع سوار شدن اول پاي راستت رو داخل خودرو بذار (نه با سر) و بعد بقیه بدنت رو وارد کن و روی صندلی بشین.

بعد از سوار شدن:
این قسمت خیلي مهمه دقت كن که باید تکنیک صادرکات رو انجام بدی نه صكادرات! یعنی بعد از روشن کردن ماشين کمربند ایمنیت رو ببند. اینطوری هم ایمن تری و هم تو آزمون قبول میشی!

 

تخدک یا تختک در رانندگی چیست؟

اصطلاح درست تخدک هستش که زمانی میخواهیم ماشین را خاموش کنیم باید استفاده کنیم:

  • ت: ترمز دستي
  • خ: خاموش کردن
  • د: دنده خلاص
  • ک: باز کردن کمربند

 

سوالات متداول در رابطه با اصطلاح صکادرات:

قانون صادركات یا صكادرات چیست؟

فرمول یا قانون صادركات یا صكادرات یه کلمه مخففه که از حروف اول ۷ کار مهم قبل از حرکت ماشین تشکیل شده: تنظیم صندلی، بستن کمربند ایمنی، تنظیم آینه ها، خلاص کردن دنده، روشن کردن خودرو و زدن راهنما، آمادگی برای حرکت و خواباندن ترمز دستی.

این روش به راننده های تازه کار كمك میکنه كه توی موقعیت های استرس زا هیچ کدوم از این کارای مهم رو فراموش نکنن و با خیال راحت و ایمنی رانندگی کنن.

 

استفاده از راهنما سمت راست و چپ

اگر خودرو به طریقی پارک شده باشد كه باید از سمت راست آن خارج بشه، ضروری است که راهنمای سمت راست روشن بشه. در غیر این صورت باید راهنمای سمت چپ را فعال کرد.

حتما باید توجه داشت که در برخی موارد خودرو ممكن است به صورت مورب یا عمودی پارک شود یا حتی در حالت دنده عقب از پارک خارج گردد. در هر یک از این شرایط، فعالسازی صحیح راهنمای مربوطه الزامی است تا اطمینان حاصل شود که دیگر رانندگان و عابران از نیت شما برای خروج از پارک مطلع شوند.

این کار نه تنها ایمنی شما را افزایش میدهد بلكه به کاهش احتمال تصادف و حادثه نیز کمک میکند بنابراین همیشه به این نکته توجه کنید که قبل از حرکت راهنمای مناسب را روشن کنید.

 

آشنایی با مراحل صادركات چگونه است؟

در هنگام شروع به رانندگی اول باید صندلی را به گونه ای تنظیم کنید که به راحتی به فرمان و پدالها دسترسی داشته باشید. پس از آن کمربند ایمنی را ببندید و آینه ها را مطابق با نیاز خود تنظیم نمایید. در مرحله بعد با فشردن کلاچ، دنده را در حالت خلاص قرار دهید و خودرو را روشن کنید. اگر لازم است می توانید راهنما را فعال کنید.

سپس خودرو را در دنده یك قرار دهید و قبل از حرکت محیط اطراف را به دقت بررسی كنید. پس از آن ترمز دستی ماشین را فعال کرده و به آرامی با هماهنگی بین پدال گاز و کلاچ، حركت خود را آغاز کنید.

 

صکادرات یا صادرکات کدام درسته؟

مرحله صکادرات درسته یا صادرکات کدوم گزینه درسته؟ به نظر من اصطلاح صحیح “صادرکات” است. مهمترین نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که شما باید صادرکات را انجام دهید، نه صكادرات (این به معنای آن است که پس از روشن کردن خودرو، حتما باید کمربند ایمنی خود را ببندید.)

 

چرا رعایت مراحل صکادرات در اخذ گواهينامه رانندگی اهمیت دارد؟

رعایت دقيق مراحل صکادرات به دلايل مهمی از اهميت بالايي برخوردار است:

1-ايمني : تنظیم مناسب صندلي و آینه ها و بستن کمربند ایمني و خواباندن ترمزدستي به شما کمک مي کند تا کنترل بهتري بر خودرو داشته باشید و در شرایط اضطراري به سرعت واکنش نشان دهید. این اقدامات به شما احساس امنیت بیشتری مي بخشند.

2-کاهش خطر تصادف : دنبال کردن این مراحل مانند خلاص کردن دنده و روشن كردن خودرو مي تواند از بروز حوادث ناخواسته جلوگیری كند و مانع از حرکت ناگهانی خودرو شود که ممکن است به خطرات جدی منجر شود.

3-قبولي در آزمون عملی : در آزمون های عملی رانندگی فراموش کردن حتی یکی از این مراحل ممکن است باعث کسب نمره منفی یا رد شدن شما شود. پس دقت در این مراحل مي تواند تاثیر زیادي بر نتیجه نهايي شما داشته باشد.

مطالب مرتبط:

سوالات آیین نامه رانندگی

آشنایی با تمامی خطوط راهنمایی و رانندگی

About تیم محتوای آموزشگاه رانندگی سبقت

نفیسه جعفری، مدیر محتوای سایت آموزش رانندگی، با بیش از ده سال سابقه فعالیت در زمینه آموزش رانندگی، یکی از متخصصان و مدرسان برجسته این حوزه است. ایشان دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی حمل و نقل هستند و در زمینه آموزش رانندگی، کتاب‌ها و مقالات متعددی منتشر کرده‌اند. نفیسه جعفری، با انگیزه و اشتیاق فراوان، همواره به دنبال بهبود کیفیت آموزش رانندگی در ایران بوده است. ایشان معتقدند که آموزش رانندگی، یکی از مهم‌ترین آموزش‌هایی است که یک فرد می‌تواند در طول زندگی خود دریافت کند. سایت آموزش رانندگی سبقت، یکی از منابع معتبر آموزش رانندگی در ایران است. این سایت، با ارائه مطالب آموزشی متنوع و آموزش‌های آنلاین، به افراد کمک می‌کند تا با آگاهی و مهارت بیشتری، رانندگی را بیاموزند.

2 دیدگاه ها

  1. سلام بهترین آموزش صادرکات تصویری بود واقعا ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *