اگه میخوای حرکت لاک پشتی در سربالایی و در دور دوفرمان و … یاد بگیرید با ما همراه باشید
آموزش حرکت لاک پشتی
یکی از تکنیک های مهم رانندگی که به رانندگان کمک می کند تا با دقت بیش تر و سرعت کم حرکت کنند، حرکت لاک پشتی است. یادگیری این حرکت سبب انجام کارهایی مثل جابه جایی خودرو به صورت سانتی متری، دور زدن یا پارک دوبل، حرکت در مسیر های پر پیچ و خم می شود. درواقع انجام آن تنها در دنده یک و عقب قابل اجرا است.
زمانی میتوان خودرو را به خوبی کنترل کرد که شناخت کاملی از کلاج و نقاط مختلف آن داشته باشید و نحوه استفاده از آن جهت حرکت دادن خودرو به صورت سانتی متری را یاد گرفته باشید. بنابراین ابتدا لازم است نقاط مختلف کلاج را بشناسید.
در ادامه با ما همراه شدید تا نحوه حرکت لاک پشتی در رانندگی را به صورت کامل یاد بگیرید.
1-شناسایی نقاط مختلف کلاج
شناسایی نقاط مختلف کلاج در به حرکت در آوردن خودرو به صورت لاک پشتی و سانتی متری از اهمیت بالایی برخوردار است.
به همین دلیل در ادامه نقاط مختلف خودرو را برای شما معرفی خواهیم کرد:
نقطه صفر
این نقطه پایین ترین حد کلاج می باشد درواقع شما کلاج را تا آخر می فشارید زیرا هنگامی که می خواهید اقدام به حرکت کنید ابتدا باید کلاج را تا آخر بگیرید. سپس اقدام به دنده گذاری کنید در صورتی که کلاج را بگیرید و گاز دهید ماشین حرکت نخواهد کرد.
نقطه یک
این نقطه حرکت به صورت سانتی متری امکان پذیر می کند درواقع وقتی شما از نقطه صفر کمی پای خود را آرام آرام از روی کلاج بردارید و بر روی نقطه یک بروید خودرو شما شروع به حرکت می کند. با این عمل اولین نقطه از کلاج بین موتور و چرخ ها ارتباط برقرار می کند و خودرو حرکت به خود می گیرد.
برای فهمیدن نقطه یک حرکت باید به بیرون خودرو نگاه کنید تا از روی میزان سرعت آن بفهمید کلاج روی یک قرار دارد یا خیر. زیرا فاصله حرکت بین نقطه ی صفر تا نقطه یک بین همه خودرو ها تفاوت دارد.
در واقع ممکن است در یک خودرو فاصله بین این دو نقطه دو سانتی متر باشد و در دیگری چهار یا پنج سانتی متر باشد و این فاصله بسته به تنظیم کلاج نو و کهنه بودن آن دارد یعنی فاصله بین دو نقطه هرچی نزدیک تر و کلاج نرم تر باشد دیسک و صفحه کلاج نو تر به نظر می رسد و هرچه فاصله میان آن ها بیشتر باشد، کلاج سفت باشد اصطلاحا می گویند کلاج آن بالاست.
نقطه دو حرکت
هنگامی که در نقطه یک خودرو شروع به حرکت می کند. در صورتی که کلاج را بالا تر بیاورید، ماشین شتاب بیشتری می گیرد . درواقع به این نقطه کلاج نقطه ی دوم حرکت می گویند.
نقطه سه حرکت
هنگامی که از نقطه دوم حرکت کمی پای خود را از روی کلاج بالا تر بیاورید. شتاب اتومبیل شما از قبل نیز زیاد تر خواهد شد و در این قسمت کلاج به بالا ترین حد خود می رسد و در این حالت می توانید پای خود را از روی کلاج بردارید و به این نقطه کلاج نقطه ی سوم می گویند.
2-نحوه انجام حرکت لاک پشتی
برای اینکه بتوانید خودرو را به خوبی کنترل کنید ابتدا کلاج را تا آخر فشار دهید یعنی تا جایی که امکان پذیر است. سپس دنده را روی یک بگذارید.
حالا در همان نقطه به صورت ثابت کمی گاز دهید. سپس برای به حرکت در آوردن خودرو پای خود را آرام آرام از نقطه صفر کلاج تا نقطه یک حرکت بالا آورید. به گونه ای که سرعت حرکت اتومبیل با سرعت لاک پشتی یکی باشد یعنی به صورت سانتی متری و آرام حرکت کنید.
هنگامی که حس کردید سرعت خودرو از سرعت لاک پشت بیش تر شد، بدون اینکه گاز را قطع کنید پای خود را دوباره بر روی کلاج قرار دهید آن را تا آخر فشار دهید. پایین بردن کلاج در این حالت سبب ایست کامل خودرو می شود.
این شیوه حرکت نیاز به کنترل شدید کلاج همراه است و همواره کلاج در نقطه صفر و یک جابه جا می شود. همچنین باعث حرکت سانتی متری یا همان حرکت لاک پشتی می شود. زیرا حرکت خودرو شما در حد همان دنده یک است و سرعت شما بیش تر نمی شود.
حرکت لاک پشتی بیانگر تسلط کامل بر روی کلاج است که در این نوع حرکت هیچ ارتباطی بین نقطه ۲ و ۳ به وجود نمی آید.
3-آموزش حرکت لاک پشتی در سرازیری
برای انجام این حرکت ابتدا کلاج را تا نقطه صفر فشار می دهیم و به کمک ترمز حرکت خودرو را کنترل می کنیم.
4-آموزش حرکت لاک پشتی در دنده عقب
برای حرکت لاک پشتی در دنده عقب نیز گاز ثابت است و تنها کلاج میان نقطه صفر و یک جابه جا می شود. دقیقا مانند حرکت به جلو ابتدا کلاج را تا ته فشار می دهید سپس دنده را روی یک می گذارید و پای خود را آرام آرام تا نقطه یک از روی کلاج بالا می آورید. در این صورت خودرو به صورت دنده عقب حرکت می کند.
5-آموزش حرکت لاک پشتی در سر بالایی
ابتدا موقعیت خود را تنظیم کنید. درواقع باید مطمئن شوید که صندلی خود را درست تنظیم کردید یا خیر زیرا باید به راحتی به پدال ها دسترسی داشته باشید.
در گام بعد باید سرعت خود را کنترل کنید که برای این کار می توانید از پدال ترمز و گاز کمک بگیرید.
در گام آخر از دستی ها استفاده کنید. دستتان را همیشه بر روی فرمان باشند. این کمک می کند تا با دقت بیشتری خودرو را کنترل کنید و در صورت نا توانی از دستی استفاده کنید.
6-کاربرد های حرکت لاک پشتی
- پارک کردن خودرو
- بیرون آمدن از پارک
- دور زدن یک فرمان یا دور زدن دو فرمان
- پارک دوبل یا هر جایی که نیاز به کنترل خودرو باشد
7-عدم ایجاد توازن بین گاز و کلاج در حرکت لاک پشتی
هنگام حرکت لاک پشتی عواملی موجب می شود که شما نتوانید بین گاز و کلاج توازن ایجاد کنید. این عوامل عبارتند از:
ثابت ماندن خودرو
زمانی که کلاج را تا آخر فشار می دهید و دنده را روی یک می گذارید، اگر کلاج را بالا نیاورید و شروع به گاز دادن کنید خودرو به هیچ عنوان شروع به حرکت نمی کند. زیرا کلاج را به نقطه یک حرکت نیاوردید.
لرزش خودرو
هنگامی که دارید حرکت لاک پشتی را انجام می دهید چنانچه گاز و کلاج با هم هماهنگی نداشته باشند. خودرو شروع به لرزش می کند.
شتاب ناگهانی
هنگامی که در حال انجام حرکت لاک پشتی هستید ناخودآگاه و آرام آرام کلاج را بالا می آورید و ناگهان ماشین از حالت سانتی متری در آمده و شتاب زیادی می گیرد. در این صورت کلاج شما از نقطه یک بالا تر رفته است.
8-حرکت لاک پشتی در سرازیری
برای حرکت در سرازیری ابتدا کلاج را تا آخر فشار می دهید سپس دنده را بر روی یک یا دنده عقب تنظیم می کنید در این حالت کلاج را در همان نقطه صفر نگه دارید و با استفاده از ترمز خودروی خود را هدایت کنید.
9-مزایای آموزش حرکت لاک پشتی
یادگیری حرکت لاک پشتی برای افرادی که به تازگی شروع به رانندگی کرده اند می تواند مزایای زیاد داشته باشد که برخی از این مزایا عبارتند از:
کاهش اضطراب و استرس
رانندگی در ترافیک سنگین می تواند برای رانندگان تازه کار بسیار استرس زا باشد. درواقع این حرکت با حذف فشار ناشی از سرعت بالا به رانندگان این امکان را می دهد تا با آرامش بیشتری در مکان های پر تردد و شلوغ رانندگی کنند و بر مهارت های خود بیفزایند.
افزایش تمرکز و دقت
در صورتی که رانندگان نوآموز با سرعت پایین شروع به رانندگی کنند. دقت و تمرکز آن ها افزایش می یابد. همچنین به علائم، تابلو ها، و عابران پیاده بیش تر دقت خواهند کرد.
تقویت مهارت
حرکت لاک پشتی این امکان را برای رانندگان نوآموز فراهم می کند تا بتوانند مهارت خود را برای کنترل صحیح خودرو تقویت کنند.
رانندگانی که با سرعت پایین رانندگانی می کنند، خطرات احتمالی ناشی از تصادف را کاهش می دهند و همچنین سر نشینان خودرو نیز در امان می مانند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما با حرکت لاک پشتی در رانندگی آشنا کنیم. درواقع حرکت لاک پشتی یک حرکت پایه برای شروع رانندگی افرادی که قصد دریافت گواهینامه رانندگی دارند می باشد.
همچنین شما برای اینکه بخواهید خودرو را به حرکت در بیاورید ابتدا باید حرکت لاک پشتی را یاد بگیرید تا بتوانید تسلط و تمرکز بیشتری در هنگام رانندگی داشته باشید.